Etusivulle

=SIVUT=

JOHDANTO

AINEISTO

SANASTO

LINKIT


PALAUTE=YHTEYS=

Sähköpostiosoite


Päivänsini
TÄYDELLISYYDESTÄ...

Voiko puu olla epätäydellinen? Kun esimerkiksi koivu on taimi, on se täydellinen koivun taimi. Tämä täydellinen koivuntaimi on osa koivuutta, mutta koivuntaimi ilmentää koivuutta yksilöllisesti.

Nuorena puuna nuori koivu on täydellinen nuori koivu. Varttuneena sen kyljessä voi ilmetä arpia ja raapaleita tuohen irtileikkaamisen johdosta - kenties joku on tarvinnut tuohta johonkin tykötarpeeseensa? Vaikka koivusta olisi katkottu oksia ja revitty irti tuohta, on se silti täydellinen koivu.

Voiko puu olla epätäydellinen? Milloin ja miten puu voisi olla epätäydellinen?

Jos koivussa ilmenisi kuusen piirteitä, joku voisi sanoa, että puu ei ole täydellinen koivu, mutta ei täydellinen kuusikaan. Tällöin kuitenkin puu olisi täydellisesti oma itsensä - koivukuusi-hybridi nimeltään vaikkapa kuukoivusi toteuttaen täydellisesti puuna olemista.

Voiko ihmisolento olla epätäydellinen? Kun ihmisolento on nuori lapsi, on hän täydellinen nuori ihmislapsi aivan kuten nuori koivuntaimikin on täydellinen nuori koivuntaimi.

Joku voisi nyt sanoa, että mitäs, jos lapsi onkin kehitys- tai tunnevammainen, ja että äly sekä tunne ovat ihmistä määrittäviä tärkeitä piirteitä. Onko tällöin enää kyseessä ihminen? Täydellisyyden näkökulmasta vastaus on se, että tällainen olento on täydellisesti oma itsensä juuri sellaisena kuin hän näyttää olevan sijoitettiin hänet sitten ihmisen tai jonkin muun olennon kategoriaan.

Ihmistä sanotaan usein erehtyväiseksi ja virheitä tekeväksi, virheelliseksi. Kun ihminen toteuttaa näitä muistamalla väärin, tekemällä epäviisaita ja virheellisia tekoja, kompastumalla ja kompuroimalla, on hän täydellinen ihminen. Hän toteuttaa täydellisesti määritelmää erehtyväisestä ihmisestä.

Kenties on olemassa vain täydellisyyttä? Jospa kaikki on koko ajan aivan oikein, valmista ja täydellistä kaikessa keskeneräisyydessään ja jatkuvassa kehittymisessään eli tarkemmin sanottuna muuttumisessaan?

Oletko sinä omasta mielestäsi täydellinen? Onko havaitsemasi maailma sinun mielestäsi täydellinen? Ellei ole, miksi koet ja ajattelet ettei se olisi? Olisiko epätäydellisyys tällaisessa tapauksessa havaitsemassasi maailmassa itsessään vai olisiko se sinussa, sinun mielikuvissasi, käsityksissäsi ja uskomuksissasi? Mitä on havaitsemasi maailma? Mikä sinä olet?

Oletetaan, että maailma ja kaikki siinä, mukaanlukien sinä, olisi täydellistä, mutta sinä et kokisi niin. Miten maailma voisi olla täydellinen, jos sinä kokisit sen epätäydellisenä?

Ehkäpä sinun, ja minunkin, epätäydellisyytemme on täydellistä epätäydellisyyttä? Ajattelepa kuinka kaunista. Sinä olet täydellinen, minä olen täydellinen ja kaikkeus on vain täydellisyyttä. Kuinka ihmeellisen ihana koivu onkaan? Ja tuo tomaatin varsi tuossa myös. 

Oppilas kysyi Chao Choulta: "Jos kaikki olennot ovat valaistuneita, miksi he eivät tiedä sitä?"
Chao Chou vastasi äkäisesti: "He tietävät!"


16.7.2008, T.H.