Etusivulle

=SIVUT=

JOHDANTO

AINEISTO

SANASTO

LINKIT


PALAUTE=YHTEYS=

Sähköpostiosoite


Päivänsini
AJATUKSIEN JA TUNTEIDEN VÄKIVALTA

Näen pöydällä tomaatin varreksi kutsutun kasvin. Todellisuudessa en tiedä mikä se on, mutta minulla on olemassa uskomus ja selitys, että se on tomaatin varsi -niminen kasvi. Olen huomaamattani hieman väkivaltainen maailmalle sinänsä, koska olen pakottanut sen omaan tulkintakehykseeni.

Väkivalta kuitenkin vähenee, jos tiedostan, etten todella tiedä mitä näen tai koen, vaan kyseessä on vain minun tulkintani, joiden avulla toimin mielestäni mielekkäästi jokapäiväisessä elämässäni.


Sinulla saattaa olla mielipiteitä, mielikuvia ja käsityksiä tuntemistasi ihmisistä - tämä on erittäin luultavaa. Nämä mielipiteet, mielikuvat ja käsitykset eivät kuitenkaan ole sama asia kuin nämä ihmiset itse. Olet pakottanut nämä ihmiset omiin tulkintakehyksiisi, ja näet heidät vain omien tulkintojesi kautta.

Olet tehnyt hieman väkivaltaa ajatuksissasi näitä ihmisiä kohtaan tulkitsemalla heitä / heidät. Jos uskot, että tulkintasi ovat totisinta totta ja olet kiintynyt tulkintoihisi, voit ehkä olla hieman ylpeä ja röyhkeäkin?

Jos itse olet ateisti, selität uskonnollisen henkilön Jumala-uskon erittäin luultavasti kehitysopillisesti/evolutiivisesti ja vielä kehityspsykologisesti, kenties jopa Freudilaisesti. Uskonnollinen henkilö puolestaan selittää ateistin ja muiden uskomusjärjestelmien edustajat oman uskonnollisen vakaumuksensa mukaisesti.

Kaikki voivat kuitenkin jossain määrin 
suvaita toisiaan, mutta vain inklusiivisessa mielessä. Se tarkoittaa sitä, että kukin tulkitsee toiset, itsensä ja maailman omien käsitystensä ja uskomustensä mukaisesti. Se on kuitenkin täydellistä juuri näin. Mikään muu tapa ei itse asiassa tämänhetkiselle inhimilliselle mielelle vaikuta edes mahdolliselta.

Ehkäpä ei ole olemassakaan mitään oikeaa ja todellista, kaikille yhteistä tietoa?

16.7.2008, T.H.